Logo

Det er jo rent nørdværk

Det begyndte med en kærlighed til Opel Manta. Og det er foreløbigt kulmineret med en Dodge Charger fra 1969 – og 50 andre biler i garagen. Hans Kejser er cykelsmeden, der er forelsket i biler.

Til daglig er Hans Kejser optaget af cykler i sin butik og værksted, Nehan Cykler, i Risskov. Men når han tillader sig at holde fri, er det nogle helt andre pedaler, gear og hestekræfter, han beskæftiger sig med.

For i værkstedet derhjemme holder 10-11 biler fra 1970’er og -80’erne, og i den lagerbygning, hvor han opbevarer cyklerne, er yderligere cirka 40 biler parkeret.

- Det er især Opel, VW og Mercedes, jeg har holdende, og jeg har samlet på dem stort set siden, jeg var ung, fortæller Hans.

Med en far, der var automekaniker, fik Hans benzinen ind med blodet. Men mens faderen sværmede for Volvo, var det Opel Manta, der havde tændt gløden i Hans’ øjne, da han i 1986 fyldte 18 år.

- På det tidspunkt kunne man stadig købe dem fra ny, men det havde jeg ikke råd til, så jeg måtte i stedet kigge efter nogle af de tidligere modeller (Opel lavede Manta’er fra 1970-88). I dag har jeg vel 10-11 stykker af dem, griner Hans og fortsætter:

- Udfordringen er at finde en model, der er i god stand, for mange af dem var i ”knejtehænder”. En god Opel Manta koster op mod 100.000 kroner i dag, mens det for 15 år siden måske var 25.000 kroner.

Forelskelse – og forretning

Prisudviklingen for Opel Manta er et billede på, at det ikke kun er forelskelsen i biler, der driver Hans. Det er også muligheden for at lave en god forretning.

- Det er både interesse og investering. Du investerer samtidig med, at du kan glæde dig over at gå og kigge på bilerne. Over at nyde håndværket. Jeg holder øje med, om der kommer gode tilbud eller gode modeller til salg – og jeg ved godt, at jeg ikke har tid til at restaurere dem for meget, så jeg køber dem i ok stand, forklarer Hans, der regner med, at samlingen skal mindskes over de kommende år.

Det er tid til at sælge i stedet for at købe.

- Tænk lige at efterlade sådan en samling til sine efterladte. Det er jo rent nørdværk, og jeg har nået en alder, hvor jeg vel må gå den anden vej.

En enkelt amerikaner

Hvis man spørger Hans Kejser til favoritten i samlingen, sænker stilheden sig et øjeblik. Den første kærlighed, Opel Mantaen, er aldrig rustet. Men der er jo også …

- Der er en enkelt amerikaner, jeg altid gerne har villet eje. En 1969 Dodge Charger. Der fandt jeg en, der havde haft én ejer i USA, og én ejer i Danmark, siden han hentede den i 1987. Den havde kun kørt 33.000 miles siden 1969 …

Tilbage er et enkelt spørgsmål: Med den store interesse for biler, hvorfor er Hans så blevet cykelsmed?

- Jeg ville egentlig have været automekaniker. Men på det tidspunkt var det umuligt at få en læreplads, så jeg blev maskinarbejder og så cykelsmed i stedet, lyder det med endnu et smil.

 

Christina hjælper mennesker

John elsker sin gamle Honda

Peter tror
på holdet

Claus er vild
med vinyl

Christian
stiller krav

Hans nørder
med biler

Anders elsker landbrug

Christian dyrker det originale