Logo

Pensionsopsparing - og alt det andet, der skal betales...

Du har måske godt gang i karrieren, har mødt kærligheden, og I er ved at stifte familie. Der skal være økonomi til familie, hus, bil... Hvordan får du tilpasset pensionsopsparingen til det?

Pension_familie_strand

Start med at få overblik

Det er en god idé at få overblik over de pensionsopsparinger, du allerede har. Spørg dig selv, om du sparer nok op med den opsparing, du har i dag, eller skal der ske nogle ændringer?

Læs mere om opsparing

Har du styr på dine personforsikringer?

Hvordan er du og din familie stillet, hvis du eller din partner bliver bliver syg eller dør? Det er vigtigt at tage stilling til nu.

Læs mere om personforsikringer

Få banken med på råd

Din personlige rådgiver kender dig og har det fulde overblik over din økonomi. Derfor kan vi give dig gode råd om, hvordan du kan optimere din økonomi, så der også er til pension – uden at det resulterer i en stram daglig økonomi.

Overblik over et kompliceret emne

Log dig på Pensionsinfo med MitID og se pensioner og forsikringer.

Gode råd om opsparing

Der findes ikke et entydigt svar på, hvordan du i sidste ende får den bedst mulige pensionsopsparing, men her er nogle tip til, hvad du selv kan gøre.

img

Start så tidligt som muligt

Hvis du endnu ikke er kommet i gang med at spare op til pension, er det nu du bør handle. Jo længere du venter, jo højere bliver de månedlige indbetalinger.

Sparer du nok op?

Virker det realistisk, at du kan leve for det beløb, du når at spare op til pension? Eller bør du indbetale mere?

Din opsparing til pension har godt af et gennemsyn, ikke mindst hvis vil du sikre dig, at du kan opretholde din levestandard ved pension. Oprettede du din opsparing i dine unge år og har fået lønforhøjelse, skal der ske nogen justeringer, så opsparingen matcher dit nye behov.

Vi lever længere

De seneste år er danskernes middellevetid steget. Det kan vi selvfølgelig glæde os over, men det kan give nogle udfordringer i forhold til, om der nu er penge nok hele livet. Vi skal med andre ord spare mere op – eller bruge færre penge.

Hvor meget bør du indbetale?

Det er helt individuelt, hvad du skal betale, for det afhænger af, hvad du allerede har opsparet, og hvad dine ønsker til din økonomi er, når du går på pension.

Det kan være, at der er perioder, hvor du vælger at betale mere - eller mindre – afhængigt af din jobsituation og andet, der påvirker din økonomi.

Hold øje med dine pensionsinvesteringer

Din pensionsopsparing er investeret i aktier og obligationer, som pensionsselskaberne optimerer for dig. Du har dog mulighed for selv at beslutte, hvor stor en andel af din opsparing skal investeres i henholdsvis aktier og obligationer.

Hvad der er mest hensigtsmæssigt at gøre, afhænger af mange faktorer. Din alder, risikovillighed og udviklingen på investeringsmarkedet har stor betydning.

Hvad nu, hvis det uventede sker?

Det kan føles uvirkeligt at forholde sig til sygdomme og ulykker, du forhåbentlig aldrig rammes af. Men det er alligevel en god idé at gøre op med dig selv, hvordan din families økonomi skal se ud, hvis der sker dig noget.

img

Hvordan er du og din familie stillet hvis du bliver syg?

Hvis du ikke har tegnet forsikring ved sygdom, bør du overveje, om din families økonomi kan undvære din løn, hvis du bliver syg. Kan de ikke det det, kan du tegne en forsikring, der passer til familiens behov. Hvis du tegnede forsikring ved sygdom i dine unge år, så skal dækningen måske justeres.

Du skal beslutte dig, mens du er rask

Vi er sjældent forberedte på sygdom og ulykker, men hvis først du bliver ramt, er det for sent at sikre dig en god levestandard.

Forsikringer, der dækker ved sygdom, skal tegnes, mens du har helbred til det.

Hvordan er din familie stillet, hvis du dør?

Der er også nu, at du skal sørge for at sikre din familie ved dødsfald.

Har du styr på din livsforsikring?

Hvordan vil din families økonomi se ud, hvis en af jer dør? Vil der stadig være økonomi til bolig og andre basale udgifter? Og hvad vil konsekvenserne være for familien, hvis huset skal sælges, og I skal flytte?

Det er vigtigt at få tjekket op på, om I har sikret jeres familie helt rigtigt.