Logo

Livet på pension

Du har få år tilbage på arbejdsmarkedet. Hvordan ser din økonomiske situation ud?

Børnene er flyttet hjemmefra

Når børnene flytter hjemmefra, bliver der typisk mere luft i økonomien. Så er det måske en god idé at skrue op for pensionsindbetalingerne, hvis du har forsømt pensionen i årenes løb?

Læs mere om opsparing

Hvordan skal din pension udbetales?

Når du nærmer dig de 60 år, er det en god idé at få en snak med din rådgiver om udbetalingen af din pension. Lave en udbetalingsplan, der matcher dine behov og ønsker. Og få styr på regler om skatteforhold og offentlige ydelser.

Læs mere om udbetaling af pension

Skattefri seniorpræmie

Er du folkepensionist, født 1. januar 1954 eller senere og fortsætter du med at arbejde, har du ret til en seniorpræmie bestående af ét eller to engangsbeløb, afhængigt af hvor længe du fortsætter på arbejdsmarkedet.

Bliver du på arbejdsmarkedet 1-12 måneder efter at have nået folkepensionsalderen, kan du få et engangsbeløb på 45.415 kr. Bliver du på arbejdsmarkedet 13-24 måneder længere, kan du få et ekstra engangsbeløb på 27.033 kr. (2023).

Læs mere om seniorpræmien på borger.dk

Pensionsspurten

Er det nu, du skal skrue op for pensionsindbetalingerne?

Livet skal leves

Livet skal jo levet - også når du når pensionsalderen. Har du brug for at skrue op for pensionsindbetalingerne?

Pensionsspurten

Er du på vej til at gå på efterløn eller tidlig pension? Eller arbejder du, til du kan modtage folkepension? Uanset din situation, skal livet jo leves - også når du går på pension.

Drømmer du om at rejse mere? Sælge huset og flytte i lejlighed til byen - eller flytte fra byen til et lille drømmehus på landet? Eller noget helt andet?

Fra drøm til virkelighed

Måske har du overskud i økonomien, så dine ønsker kan blive til virkelighed. Hvis ikke, har du stadig mulighed for at skrue op for din pensionsopsparing. Det vigtigste er, at du får klarhed over dine ønsker og muligheder.

Gode fif

  • Vi anbefaler, at du betaler mindre ind til forsikringer og mere til opsparing.
  • Du bør på dette tidspunkt investere mere i obligationer og mindre i aktier.
  • Lav en udbetalingsplan og få styr på skatteforhold og offentlige ydelser.
  • Saml dine opsparinger et sted og spar omkostninger.

Tag stilling til...

... om dine opsparinger opfylder dine ønsker og behov.

De sidste år på arbejdsmarkedet skal måske bruges til at give din opsparing et skub, så du får den levestandard som pensionist, som du ønsker.

Hvornår kan du få din pensionsopsparing udbetalt?

Lav en udbetalingsplan

Når du nærmer dig de 60 år, er det en god idé at få en snak med din rådgiver om udbetalingen af din pension. Hvor langt skal den række? Er der særlige begivenheder, der kræver lidt ekstra? Er der andet, du skal tage højde for, når du planlægger udbetalingen af din pension?

Se her hvornår du kan få udbetalt din pension

Flere muligheder

Sammen med din rådgiver aftaler I det mest fordelagtige nedsparingsforløb. Måske har du kontanter og friværdig i boligen, der giver et lavere afkast end din opsparing? Så er det en fordel at bruge dem først. Som ældre har du i visse tilfælde ret til ydelser fra det offentlige. Få overblik over, hvordan det ser ud for dit vedkommende.

Hvordan vil du have din pension udbetalt?

Livrente: Med en livrente får du udbetalt et fast beløb hver måned, uanset hvor længe du lever. Du får således en fast kendt indkomst og risikerer ikke at løbe tør for penge..

Aldersopsparing: Din aldersopsparing kan ligesom kapitalpension udbetales på én gang, ligesom du også kan vælge at få den udbetalt af flere gange. Du bestemmer helt selv beløbets størrelse. Du kan også vælge at få udbetalt din aldersopsparing i rater.

Ratepension: Ratepension er til dig, som ønsker at supplere din indtægt med en løbende udbetaling, når du går på pension. Udbetalingen sker i rater over mindst 10 år og maksimalt 30 år.

Læs mere om pensionsordningerne