Logo

Husk at tjekke din forskudsopgørelse

13. November 2023

Fra tirsdag 14. november er det muligt at se og rette i din forskudsopgørelse for 2024 på skat.dk. Man kan sige, at forskudsopgørelsen er dit ”skattemæssige budget” for det kommende år. Der kan specielt i år være gode grunde til at være ekstra obs på, hvad der er angivet i den.

Skattestyrelsens logo

Det er altid vigtigt at forholde sig til sin forskudsopgørelsen. I år er der dermed nogle ting på spil, som gør det ekstra vigtigt at være opmærksom. Der er nemlig tre vigtige ting, som du skal tjekke på din forskudsopgørelse:

1. Nye boligskatter fra 1. januar 2024

Er du boligejer, skal du være ekstra opmærksom på, at de nye boligskatter træder i kraft 1. januar 2024. Det betyder, at du får en ny måde, som du skal betale din grundskyld på. Du har tidligere betalt grundskylden via indbetalingskort eller betalingsservice direkte til kommunen, men fra 2024 flytter grundskylden ind på din skatteopgørelse. Når forskudsopgørelsen er klar, kan du dermed se, hvad du samlet skal betale i boligskat til næste år, da ejendomsværdiskatten allerede holder til på forskudsopgørelsen.

Vær opmærksom på, at den samlede betaling af forskudsskat kan stige. Hvis dette sker, så vil du få et mindre skattefradrag og dermed mindre udbetalt i løn. Det betyder dog ikke, at du samlet set skal betale mere i skat – det betyder blot, at betalingen af grundskyld foregår på en anden måde. Husk at tilrette dit budget og din budgetoverførsel, så der fortsat er balance. Du kan altså få mindre udbetalt i løn og kan tilsvarende sænke overførslen til budgetkontoen. 

2. Har du handlet bolig i 2023, konverteret dit fastforrentede lån eller fået ny rente på dit rentetilpasningslån?

Det er især tre typer af boligejere, som bør kigge på forskudsopgørelsen med ekstra grundige øjne:

Boligejere med fastforrentede lån, som har omlagt lån i 2023 eller 2022. De har enten byttet deres eksisterende fastforrentede lån ud med et nyt fastforrentet lån med en højere rente eller skiftet til et lån med variabel rente.

Boligejere med variabel rente, som er gået fra en negativ rente til en rente omkring 4% det seneste halvandet års tid. De har dermed fået en markant højere rente.

Har du købt eller solgt bolig i 2023, er det også værd at kaste et blik på forskudsopgørelsen. Rente- og bidragsudgifterne har formentligt ændret sig.

Det kan være en god idé at tilrette din forskudsopgørelse med de nye renteudgifter, så det passer til din nuværende situation. 

3. Har du skiftet job?

Har du fået nyt job eller måske fået enten kortere eller længere til din arbejdsplads, så bør du også tjekke din forskudsopgørelse. Særligt hvis du:

  • Har været arbejdsløs men nu er kommet i job – du skal nu betale AM-bidrag, men du får også adgang til job- og beskæftigelsesfradrag.
  • Er gået op eller ned i løn. Vær særlig opmærksom, hvis du er lige over eller under topskattegrænsen.
  • Skifter lønmodtager-tilværelsen ud med pensionistlivet. Du skal dermed ikke længere betale AM-bidrag, men du mister også retten til job- og beskæftigelsesfradrag. Du kan evt. også miste dit befordringsfradrag, hvis du har havde mere end 12 km til din nu tidligere arbejdsplads.
  • Mister dit job, afstanden ændrer sig markant, eller du får mere hjemmearbejde. Her skal du sørge for at tilpasse dit eventuelle befordringsfradrag. Husk at du kun får befordringsfradrag for det antal dage, som du reelt pendler til din arbejdsplads. 

Det er fra tirsdag 14. november, at du kan se din forskudsopgørelse for 2024 på skat.dk.