Logo

Drømmer du om at købe sommerhus?

27. April 2020

Sommeren nærmer sig og dermed også ferietiden. Klimaforandringer og corona skaber øget interesse for sommerhuse, viser en afstemning på Boligsiden, ligesom ordet ”sommerhus” er blevet googlet rekordmange gange i marts og april. Er det også din drøm at købe sommerhus, så er det en god idé at undersøge de forskellige former for finansiering.

Salget af sommerhuse er steget kraftigt de senere år med en foreløbig kulmination i 2019, hvor der blev solgt 10.228 fritidsboliger på landsplan. Det er næsten en fordobling sammenlignet med 2015. En ny afstemning på Boligsiden.dk viser, at lige nu overvejer tre ud af 10 brugere at købe sommerhus og begrunder det med corona, klimadebat og gode danske somre.

- Vi oplever også her i banken, at der er stor interesse for køb af sommerhus. Er du blandt dem, bør du tænke nøje over, hvilke ønsker du har til din kommende fritidsbolig. Hvor skal det ligge? Hvor stort skal det være? Og hvor mange penge vil du bruge på den løbende økonomi? Det er spørgsmål som er fornuftige at stille sig selv, inden drømmen skal realiseres, lyder det fra Tina Klausen, boligekspert i Djurslands Bank.

Der er altså rift om de danske sommerhuse lige nu – i en tid, hvor verden er blevet mere usikker, og hvor rejser til udlandet måske er sat på stand by. Hvor der i august 2019 var 11.223 fritidsboliger til salg, er dette tal nu nede på lidt over 10.000 boliger på landsplan.

Hvilket lån skal du vælge?

Når du har fundet frem til ønskeboligen, skal du have styr på finansieringen, og eftersom renten fortsat er lav, er der gode muligheder for en billig finansiering. Når du skal låne penge til køb af sommerhus, så skal du være opmærksom på, at der gælder lidt andre regler end ved et helårshus. Du kan finansiere dit køb med et realkreditlån op til 75% af købsprisen. Resten af købsprisen skal du fx finansiere med en kontant udbetaling eller boliglån.

- Der er stor forskel på, om du måske har en friværdi i din eksisterende ejerbolig, som du vil udnytte – eller om du skal optage et lån i sommerhuset. Under alle omstændigheder bør du få din rådgiver til at hjælpe med at beregne, hvilken finansiering, der passer bedst til dig, siger Tina Klausen.

Hvis du vælger din realkreditfinansiering i Totalkredit, har du mulighed for at vælge en fast rente på mellem -0,5% til 1,5% alt efter hvilken løbetid, du ønsker på lånet. Du kan også vælge et variabelt forrentet lån, hvis det passer bedre til dig.

- Det kan være en god idé at starte med at bruge vores ”nytlånsberegner” og på den måde få en indikation af, hvad det vil koste at finansiere et sommerhuskøb, anbefaler Tina Klausen.

Beregn prisen for et realkreditlån her.

Bundfradrag på 41.800 kroner ved udlejning

Overvejer du at supplere din sommerhusøkonomi med lejeindtægt, så bør du sætte dig grundigt ind i reglerne. Alle har et bundfradrag, og i 2020 er de første 41.800 kroner pr. fritidsbolig skattefrie, hvis du lejer ud gennem bureau.

Du kan læse meget mere om reglerne for udlejning af sommerhus på skat.dk

Kontakt din rådgiver

Hvis du har spørgsmål til køb af sommerhus, så er du meget velkommen til at spørge din rådgiver til råds.

Endnu ikke kunde i Djurslands Bank

Er du endnu ikke kunde i Djurslands Bank, så kan du booke et uforpligtende møde her.