Maj

Er du ved at planlægge din ferie?

Hvis I skal på sommerferie i år, er det ved at være nu, ferien skal planlægges, hvis I ikke allerede har gjort det. Her i maj får mange feriepenge udbetalt og har derfor lidt ekstra at lægge til side til ferien.

Mange sammenstykker selv ferien via nettet, og hører I til dem, så hold nøje øje med, hvor I får de billigste billetter og det billigste sted at bo på ferien.

Der findes efterhånden mange søgemaskiner, hvor man kan gøre dette. Og tit kan man finde et billigt tilbud ved at søge bredt. For eksempel ved at søge på en rejsedag, hvor der er færre, der rejser. Eller ved at rejse til eller fra en nærliggende lufthavn i stedet for den, man oprindeligt havde forestillet sig.

Kilde: Pengenyt 1, 2017

April

Foråret er over os, og blomsterne vælter frem. Det er tid til den store forårsrengøring. Måske også af økonomien. Hvad med at gå dine faste betalingsaftaler og abonnementer igennem? Fitness-abonnementet for eksempel. Får du det i grunden brugt – også nu, hvor aftenerne bliver lysere, og træerne får blade, og du lige så godt kan løbe en tur i den friske luft?

Du kan også se på, om du betaler for tidsskrifter, du alligevel ikke får læst. Pengenyt kan du jo få gratis i dit lokale pengeinstitut, og behøver man andre blade end det? Spøg til side, men kig alligevel eventuelle avis- og tidsskriftabonnementer igennem.

Så er der telefon- og internet-abonnementerne. Har du undersøgt, om du fortsat betaler rimeligt for, hvad du får, eller kan det gøres billigere? På samme måde med TV-kanaler. Ser I dem, I betaler for i familien, eller er det værd at overveje, om I skal få TV på en anden måde end i dag? Måske streamer I alligevel serier og film fra en net-tjeneste, og så behøver I ikke betale for et dyrt TV-abonnement.

Og hvad med forsikringer? Har I dem, I skal bruge, og betaler I den rigtige pris for dem? Det kan være en god idé at tale med det lokale pengeinstitut om, om de kan tilbyde billigere eller bedre forsikringer end dem, I har i dag. Det er jo trods alt her, de kender jeres økonomi.

Kilde: Pengenyt 1, 2017

Marts

Det er måneden, hvor du kan se din årsopgørelse for sidste år og dermed enden på skatteåret, som begyndte i november forrige år med forskudsskemaet.

Et skatteår strækker sig jo pudsigt nok over næsten halvandet år, fra man får forskudsskemaet i november året før, til man får årsopgørelsen i marts året efter.

Kilde: Pengenyt 1, 2017

Februar

Kulden og mørket trykker, men midt i måneden er der vinterferie, og mange drager mod sol og varme eller på skitur.

Er du en af dem, så husk rejseforsikringen. Det gule sygesikringskort dækker jo ikke længere uden for Danmark. I landene i resten af EU plus Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein er du dækket på linje med landenes egne indbyggere med det blå sygesikringskort, men det er forskelligt fra land til land, hvor god dækningen er.

Og uden for disse lande er du slet ikke dækket. Bliver du syg eller kommer til skade, er hjemtransport heller ikke dækket, og der er ingen alarmcentral at ringe til uden en rejseforsikring. Sådan en følger med, hvis du har et MasterCard Guld eller Platinum fra dit lokale pengeinstitut, så tal med pengeinstituttet om at få et LP MasterCard inden ferien.

Kilde: Pengenyt 1, 2017

Januar

”Julen varer længe. Koster mange penge”, som det hedder i den gamle julesang. Eller: ”Samme pengeproblemer, det’ dyrt og hårdt, udelukkende overtrukne kontokort”, som det bliver udtrykt i en mere moderne version af et julehit 140 år senere. Trods det, at der er næsten halvandet århundrede mellem de to tekster, berører de altså samme problem. Og ja, alle julens og nytårets fester og frokoster kan være hårde for økonomien. Derfor kan det være en god idé, at man i januar ser på, om man har brugt for mange penge i december. Og hvordan man i givet fald får det tabte vundet ind igen.

Det er i det hele taget altid en god idé at lægge et budget, så man sikrer, at indtægter stemmer med udgifter. Og hvorfor ikke bruge et par timer på at lægge budgettet her ved årets begyndelse? Så ved man, hvordan man er stillet resten af året.

Januar kan i sig selv være en hård måned med betalinger til fagforening, A-kasse, licens, ejendomsskat, opvarmning af boligen og forsikringer. Det understreger, at der kan være behov for det overblik, et budget giver.

En yderligere fordel ved at lægge budget i januar er, at man typisk modtager årsopgørelser og betalingsoversigter forskellige steder fra. For eksempel fra diverse långivere, hvis man har gæld. Dit lokale pengeinstitut hjælper gerne med budgetlægningen. 

Hvis du hører til dem, der selv investerer eventuelle beløb, du har sat til side for en kortere eller længere periode, kan det være værd at huske på det, der kaldes januar-effekten. Den er et udtryk for, at mange har en fornemmelse for, at aktier ofte stiger mere i januar end i andre måneder.

Begrundelsen er blandt andet, at der i december er blevet indbetalt store beløb til pensioner med videre, og at disse penge skal ud at arbejde i det nye år. I takt med at pengene investeres i aktier, skulle det give stigende kurser. Men som med det meste andet, når det gælder aktieinvesteringer, er der ingen garanti for, at det bliver sådan. I 2016 faldt aktiemarkederne således kraftigt i januar, men det kan have været undtagelsen, der bekræfter reglen. Så, ja, det kan da godt være, der er en januar-effekt nogle år.  Og at den er værd at gå efter, men vær forsigtig.

Få flere gode råd i Djurslands Bank

Kilde: Pengenyt 1, 2017

December

Så er vi fremme ved julemåneden. Og måneden, hvor det er sidste chance for at betale ind på dine pensionsordninger inden årsskiftet. Men hvad er den bedste opsparingsform for dig? Er det en aldersopsparing, en ratepension eller en livrente? Eller måske alle tre dele? 

Tag en snak med pensionsrådgiveren i dit lokale pengeinstitut, så I sammen kan finde ud af det. 

Hvis du er selvstændig, skal du også huske, at du kan betale 30 procent af virksomhedens overskud ind på en livrente. Bare du husker at gøre det inden årsskiftet.

Kilde: Pengenyt 1, 2017

November

Det kan være måneden, hvor du skal begynde at tænke over januareffekten, hvis du selv investerer.

Sagen er, at mange forbereder sig på, at aktier traditionelt stiger i januar. Det gør de ved at købe aktier i december, og dermed kan aktierne allerede begynde at stige i december. Det kan du forberede dig på, ved at du så langt tilbage som i november begynder at købe de aktier, du tror, vil stige i januar.

Lyder det kompliceret? Det er investeringer i det hele taget, så sørg for at snakke med rådgiveren i dit lokale pengeinstitut, før du kaster dig ud i det. Han eller hun kan sammen med dig udarbejde en risikoprofil og tale med dig om, hvad din investeringshorisont er – altså hvornår du skal bruge pengene – samt om, hvad dine forventninger til investeringerne er. Og i henhold hertil kan de i pengeinstituttet hjælpe dig med at finde de investeringer, der passer til dig.

Kilde: Pengenyt 1, 2017

Oktober

Har du tjekket, hvordan det går med renten på boliglån? Og om det giver dig mulighed for at skifte til et mere fordelagtigt boliglån? Det kan være nu, du skal skifte fra et variabelt til et fastforrentet lån og sikre dig mod, at renten pludselig stiger til ubehagelige højder?

Oktober er en af de måneder, hvor det er godt at skifte boliglån, da der er opsigelsestermin på nogle typer lån sidst på måneden. Hvis man for eksempel har et lån, der skal rentetilpasses 1. januar, skal man opsige det inden 31. oktober, hvis man vil skifte til en anden type lån. Andre måneder med opsigelsesterminer er januar (til 1. april), april (til 1. juli) og juli (til 1. oktober).

Kilde: Pengenyt 1, 2017

September

Hvad med bilen – er den fortsat i fin stand efter sommeren, eller er det måske på tide at skifte den ud, inden den kolde tid kommer?

Har du brug for lån til en ny bil?

Traditionelt er det ellers i april og maj, der sælges flest biler i Danmark. En forklaring er, at mange er blevet kede af deres bil i løbet af vinteren. Når foråret kommer, opdager de for alvor, hvor mange ridser den har, og hvor træt den i det hele taget ser ud. Og så vil de have den skiftet ud. En anden forklaring er, at mange firmaer skifter ud i deres biler efter nytår, og når vi så når frem til foråret, er de brugte biler gjort klar til salg.

Under alle omstændigheder er der flest biler til salg om foråret, så hvis det er vigtigt for dig at finde den helt rigtige model i den rigtige farve med det rigtige udstyr, kan det være godt at købe bil om foråret.

Betyder det omvendt mest for dig, hvad bilen koster, kan efteråret være en god periode. Her er der chance for at gøre et godt køb hos en forhandler, der vil have tyndet ud i lageret inden vinteren, hvor der traditionelt sælges færrest biler.

Kilde: Pengenyt 1, 2017

August

Her mod slutningen af sommeren kan det være en god idé at gå budgettet igennem og se, om det fortsat holder. Også selv om man skulle være blevet fristet til at bruge lidt flere penge, end godt er i løbet af den søde sommertid.

Har du brug for et lån?

Så er vi tilbage ved det med at have sparet op til uforudsete udgifter. Eller at skulle klare huller i økonomien med et hurtigt lån. Det sidste er sjældent en god idé, hvis det handler om, at der ofte er lavvande i kassen sidst på måneden. Så er der noget alvorligt galt med ens økonomi, og så bør man gå den grundigt igennem og se på, hvordan man bedre kan få indtægter og udgifter til at passe sammen.

Hvis man kan se, at det kun er i en periode, man mangler pengene, og at man realistisk set vil kunne betale dem tilbage på et senere tidspunkt, kan et lån være en hjælp.

Det er dog vigtigt, hvor man tager lånet. Tit er den bedste løsning at oprette en kassekredit i det lokale pengeinstitut.

For det første er renten og omkostningerne på en kassekredit som regel langt billigere end på de knap så kvikke lån, man får tilbudt via elektroniske medier. Og også billigere end lån, man får tilbudt i butikker eller hos kontokortselskaber.

For det andet kan en kassekredit bruges igen og igen, uden at der skal betales ekstra omkostninger. Man kan således altid trække op til det maksimumbeløb, der er aftalt for kassekreditten, og så snart man har betalt ind på den, kan man trække på den igen.

Få gode råd i Djurslands Bank

Kilde: Pengenyt 1, 2017

Juli

Er hele opsparingen gået til ferien? Ærgerligt, for det er altid godt at have sparet et mindre beløb op, så man har til uforudsete udgifter. Det er altså bare at komme i gang med at spare op igen.

Her i Pengenyt har vi tidligere peget på to tricks til at skabe sig en opsparing. Det ene er, at man bliver ved med at lægge penge til side, efter at man har betalt et lån ud. På den måde lider man ikke større afsavn, end man er vant til, men man lægger pengene til side til sig selv i stedet for, at man betaler af på lånet.

Det andet er, at man holder op med at spille lotto eller lignende. Chancen for, at man vinder, er alligevel forsvindende lille, og det vil derfor mange gange bedre kunne betale sig at spare pengene op, så man kan få opfyldt et større ønske engang i fremtiden.

En ting er, at det kan være godt at spare op. Noget andet er, at man skal passe på med at have for mange penge stående på en konto, hvor man får en meget lav rente eller måske slet ingen. Så er det, at man bør tænke over at investere nogle af pengene.

Der er ingen grund til at have mere stående på en konto, hvor man let kan hæve pengene, end hvad der skal til for at dække, hvad man med rimelighed kan forudse, der dukker op af udgifter. Også dem, vi kalder uforudsete.

Hvis man har flere penge sparet op end det, kan man lægge en plan for, hvornår man skal bruge dem. Nogle skal man måske først bruge næste år, og andre endnu senere. I så fald vil det være godt at tale med rådgiverne i det lokale pengeinstitut om, hvordan man eventuelt kan investere pengene.

Kilde: Pengenyt 1, 2017

Juni

Hvad skal du betale med på ferien? Det er typisk et led i ferieforberedelserne i juni, at du skal beslutte dig for dette, og et godt svar er et Visa/Dankort eller et LP MasterCard og et mindre beløb i rejselandets valuta.

Med et Visa/Dankort eller et LP MasterCard kan man betale direkte på millioner af restauranter og hoteller eller i butikker verden over. Foruden at man kan hæve kontanter i mere end en million automater. Det giver den store fordel, at man begrænser sine tab, hvis man mister sin tegnebog eller er ude for et tyveri. Herudover kan det give en bedre vekselkurs, hvis man hæver kontanter i en automat med sit LP MasterCard, end hvis man veksler i vekselbutikker på feriemålet.

Det kan imidlertid også være nyttigt, hvis man hjemmefra har vekslet til et mindre beløb i rejselandets valuta. For eksempel så man kan betale taxichaufføren, parkeringsafgift, drikkepenge eller andet uden at skulle lede efter et pengeinstitut eller en pengeautomat, straks man kommer frem til sit rejsemål.

Kilde: Pengenyt 1, 2017