Livet på pension

Du har få år tilbage på arbejdsmarkedet. Hvordan ser din økonomiske situation ud?

Børnene er flyttet hjemmefra

Når børnene flytter hjemmefra, bliver der typisk mere luft i økonomien. Så er det måske en god idé at skrue op for pensionsindbetalingerne, hvis du har forsømt pensionen i årenes løb?

Læs mere om opsparing

Hvordan skal din pension udbetales?

Når du nærmer dig de 60 år, er det en god idé at få en snak med din rådgiver om udbetalingen af din pension. Lave en udbetalingsplan, der matcher dine behov og ønsker. Og få styr på regler om skatteforhold og offentlige ydelser.

Læs mere om udbetaling af pension

Skattefri seniorpræmie

En ny seniorpræmie har set dagens lys. Det er et skattefrit engangsbeløb på 30.000 kroner for dem, der bliver i arbejde det første år efter folkepensionsalderen.

Læs mere om seniorpræmien


 

Pensionsspurten

Er det nu, du skal skrue op for pensionsindbetalingerne?

Livet skal leves

Livet skal jo levet - også når du når pensionsalderen. Har du brug for at skrue op for pensionsindbetalingerne?

Pensionsspurten

Er du på vej til at gå på efterløn? Eller arbejder du, til du kan modtage folkepension? Uanset din situation, skal livet jo leves - også når du går på pension.

Drømmer du om rejse mere? Sælge huset og flytte i lejlighed til byen - eller flytte fra byen til et lille drømmehus på landet? Eller noget helt andet? 

Fra drøm til virkelighed

Måske har du overskud i økonomien, så dine ønsker kan blive til virkelighed. Hvis ikke, har du stadig mulighed for at skrue op for din pensionsopsparing. Det vigtigste er, at du får klarhed over dine ønsker og muligheder.

Gode fif

  • Vi anbefaler, at du betaler mindre ind til forsikringer og mere til opsparing.
  • Du bør på dette tidspunkt investere mere i obligationer og mindre i aktier.
  • Lav en udbetalingsplan og få styr på skatteforhold og offentlige ydelser.
  • Saml dine opsparinger et sted og spar omkostninger.

 

Tag stilling til...

... om dine opsparinger opfylder dine ønsker og behov. 

De sidste år på arbejdsmarkedet skal måske bruges til at give din opsparing et skub, så du får den levestandard som pensionist, som du ønsker.

Hvornår kan du få din pensionsopsparing udbetalt?

Lav en udbetalingsplan

Når du nærmer dig de 60 år, er det en god idé at få en snak med din rådgiver om udbetalingen af din pension. Hvor langt skal den række? Er der særlige begivenheder, der kræver lidt ekstra? Er der andet, du skal tage højde for, når du planlægger udbetalingen af din pension?

Flere muligheder

Sammen med din rådgiver aftaler I det mest fordelagtige nedsparingsforløb. Måske har du kontanter og friværdig i boligen, der giver et lavere afkast end din opsparing? Så er det en fordel at bruge dem først. Som ældre har du i visse tilfælde ret til ydelser fra det offentlige. Få overblik over, hvordan det ser ud for dit vedkommende.

 

 

Hvordan vil du have din pension udbetalt?

Kapitalpension: Hvis du har brug for et beløb til et større projekt, kan du vælge at hæve hele din opsparing på én gang. Har du brug for flere udbetalinger, er det også en mulighed.  Du bestemmer altså selv.  Kapitalpension oprettes ikke længere, men er afløst af aldersopsparing.

Aldersopsparing: Din aldersopsparing kan ligesom kapitalpension udbetales på én gang, ligesom du også kan vælge at få den udbetalt af flere gange. Du bestemmer helt selv beløbets størrelse. Du kan også vælge at få udbetalt din aldersopsparing i rater. 

Ratepension: Ratepension er til dig, som ønsker at supplere din indtægt med en løbende udbetaling, når du går på pension. Udbetalingen sker i rater over mindst 10 år og maksimalt 30 år.

Letsikring af indtægt ved pension: En Letsikring af indtægt ved pension er det, andre pensionsselskaber kalder en livrente. Den sikrer, at du får udbetalt penge, så længe du lever.

Udbetaling af pension

Hvornår kan du få udbetalt din pensionsordning?

Udbetaling af din pensionsordning er afhængig af din folkepensionsalder. Din pensionsudbetalingsalder er 3 år før folkepensionsalder.

Du kan tidligst få udbetalt din pensionsordning ved:

Født

Pensionsudbetalingsalder*

Før 1. januar 1959**

60

1. januar 1959 – 30. juni 1959

62½

1. juli 1959 – 31. december 1959

63

1. januar 1960 – 30. juni 1960

63½

1. juli 1960 – 31. december 1962

64

1. januar 1963 - 31. december 1966

65

1. januar 1967 eller senere

65 eller ældre ***

*Er din pensionsordning oprettet før 1. maj 2007, så kan du få den udbetalt fra 60 år. Ønsker du at få oplyst, hvornår din pensionsordning i Djurslands Bank er oprettet, så kontakt os.

Er din pensionsordning oprettet i perioden 1. maj 2007 til 31. december 2017, kan du få udbetalt din ordning 5 år før din folkepensionsalder

**Er du født før 1. januar 1959, kan du få udbetalt din pensionsordning fra 60 år, uanset din folkepensionsalder.

***Kan forhøjes ved lov.

Hvad med folkepensionen?

Hvornår du kan få folkepension afhænger af dit fødselsår.

Født Folkepensionsalder
Før 1. januar 1954 65
1. januar 1954 – 30. juni 1954 65½
1. juli 1954 – 31. december 1954 66
1. januar 1955 – 30. juni 1955 66½
1. juli 1955 – 31. december 1962 67
1. januar 1963 - 31. december 1966 68
1. januar 1967 og senere 68*

*I 2015 blev folkepensionsalderen hævet til 68 år for borgere, der er født den 1. januar 1963 til 31. december 1966. Folketinget har besluttet, at folkepensionsalderen skal reguleres i takt med udviklingen i levealderen. Reguleringen vil ske hvert 5 år, altså næste gang i 2020 og vil få virkning fra og med året 15 år efter.

Læs mere om folkepension på Borger.dk